שלום אורח התחבר לאתר
פורומים
נתח שוק וצרכנות

מיתוסים בטעם שוקולד – מה באמת עומד מאחוריהם?

בין אם אתם אוהבים שוקולד והופכים אותו לחלק רגיל בתפריט היומי, ובין אם לא – בטח שמעתם עליו כבר כמה סיפורים ואפילו מיתוסים. אז מה אמיתי, מה פיקטיבי? ננסה להבין ביחד.

שוקולד הפך עם השנים למאכל רווי מיתוסים

כשמדברים על מאכלים שנבנו סביבם מיתוסים לאורך השנים, השוקולד הוא אחת הדוגמאות הבולטות והשכיחות ביותר. יתכן שהמיתוסים האלה קשורים למקום שממנו הגיע השוקולד ולמסתורין שעטף אותו בתקופה ההיא. מגלי הארצות הביאו אותו חזרה לאירופה מיבשת אמריקה כבר במאה ה-16, וסיפרו על הערך הרב שפולי הקקאו מהם הוא עשוי קיבלו בתרבויות הילידים. גם היום, כשעל כל מדף בסופר ניתן למצוא דברים מתיקה רבים אחרים כמו קרמבו או עוגיות, השוקולד זוכה למקום של כבוד על המדף המיתולוגי. השאלה היא, האם המיתוסים שנקשרו סביבו נכונים? התשובה לעתים חיובית, לעתים שלילית, ולעתים גם במיתוסים הקלושים ביותר יש גרעין של אמת.

מה הקשר בין שוקולד לאהבה?

יותר מכל חטיף, ממתק או גלידה, השוקולד הוא מזון שנקשר לתחושות אהבה ותשוקה. תרבותית, השוקולד נתפס כאוכל מעורר תשוקה בלא מעט מקומות, ולא נדיר גם למצוא מתנות רומנטיות כאלה ואחרות המכילות שוקולד. מה הקשר בין המיתוס הזה למציאות? קשר מדעי מובהק! שוקולד מכיל חומצת אמינו הקרויה טריפטופן, שבתגובה עם מערכת העיכול שלנו מובילה לשחרור של סרוטונין מהמוח. סרוטונין, אם לא ידעתם, הוא הורמון שמכונה גם "הורמון האהבה", ומינונים שונים שלו יכולים להוביל לתחושות שביעות רצון, חיבה ואפילו אופוריה. אמנם בשביל להפוך ל"סם אהבה" של ממש צריך כמות עצומה ולא אנושית של שוקולד – אבל בגרעין המיתוס בהחלט ישנה אמת.

שוקולד הוא מאכל שנותן אנרגיה – האם זה נכון?

כאן התשובה היא כן ולא. שוקולד, כמו כל מאכל אחר, משחרר אנרגיה בגוף בצורה של קלוריות. עם זאת, המיתוס שנוצר סביב שוקולד כממריץ ספורטאים לפני ריצה או לוחמים לפני קרב הוא מיתוס פרסומי בעיקר. שוקולד מעלה את תחושת הנמרצות שלנו לזמן קצר, ככל שרמת הסוכר בדם שלנו עולה לאחר אכילתו, אך שחרור האינסולין בדם בעקבותיו יוביל לירידה חדה ומהירה של רמות הסוכר, וכך גם לנפילת אנרגיה משמעותית. בקיצור, לא רעיון טוב אם אתם לפני ריצה.

כמה מיתוסים בריאותיים על שוקולד

בהזדמנות הזאת כדאי לגעת בכמה וכמה מיתוסים בריאותיים שכיחים, ולהפריך או לאשר אותם בקצרה:

  • שוקולד עושה חצ’קונים: לא יותר מכל מאכל אחר עם רמות שומן מסוימות. חצ’קונים נוצרים כתגובה ליובש העור ורמות השומן בדם. שוקולד הוא לא בעייתי יותר מאבוקדו בהקשר זה.
  • שוקולד עוזר נגד כאבי ראש: בלא מעט מקרים התשובה היא דווקא כן – בעיקר במקרים שבהם כאב הראש מגיע בעקבות מתח נפשי.
  • אכילת שוקולד היא כמו עישון מריחואנה: זהו כמובן המיתוס המצחיק ביותר שקשור לשוקולד. אכן, בשוקולד יש כמות מזערית של חומרים בשם קנבידואידים, שהם החומרים הדומיננטיים בצמח הקנאביס ובסם המריחואנה. עם זאת, החומרים האלה קיימים גם במאכלים רבים אחרים, ובכדי לאכול שוקולד בכמות שתהיה שוות ערך לשאיפה אחת של מריחואנה, יש צורך בעיכול של מספר קילוגרמים של שוקולד תוך מספר שניות. מאחר והדבר לא אפשרי אנושית – אין מה לדאוג.

לפעמים, צריך להתייחס לשוקולד פשוט כאל מה שהוא – תענוג אמיתי. למיתוסים יש תפקיד גם בבניית העונג הזה, ועכשיו אתם יודעים במה מתוכם יש גרעין של אמת.

פורומים

שוק ההון הישראלי אמריקאי
ביומד גז ונפט
מעו"ף ניתוח טכני
תעודות סל שווקים עולמיים